Unul dintre lucrurile pe care le apreciem la austrieci este că aproape toți, de la mic la mare, tratează sportul cu naturalețe. Găsesc o cale de a face mișcare în orice moment al zilei: când merg spre grădiniță/școală, când se întorc spre casă, când merg în parc, la serviciu sau, pur și simplu, când singurul scop al zilei este de a parcurge trasee special amenajate în acest sens.
Cum este încurajat sportul în Viena?
În curtea anumitor grădinițe copiii au un loc al lor unde își pot “parca” trotinetele, bicicletele, rolele. Acestea sunt păstrate acolo, în siguranță, până la sfârșitul programului. Spun “în siguranță”, deși nu sunt ținute într-un loc închis în care nimeni în afara părinților și copiilor să nu aibă acces. Poarta “parcării” este tot timpul deschisă, uneori câteva biciclete sunt lăsate acolo de pe o zi pe alta, însă nimeni nu se atinge de ele :)
În curtea anumitor școli copiii au un spațiu cu bare de care își pot prinde sau sprijini bicicletele și trotinetele.
În parcuri există cel puțin un joc de cățărare. Copii de toate vârstele sunt încurajați să își testeze limitele, puterile, curajul, dexteritatea, motricitatea și tehnica de cățărare. Jocurile din parcuri sunt făcute din lemn, sfori, cauciucuri. Se pune mai puțin accent pe latura estetică a acestora, paleta de culori nu este cea mai bogată. Se urmărește, în schimb, latura practică, utilă a jocurilor. Uneori, pentru a te da pe tobogan, trebuie mai întai să te cațeri. Doar așa poți ajunge sus, în locul din care începe toboganul.
Persoane de toate vârstele, echipate corespunzător, fac trasee organizate de autorități. În Viena și în jurul acesteia există 14 astfel de trasee. Toate sunt marcate și protejate. Fiecare traseu poate fi găsit pe hartă căutând cuvântul Stadtwanderweg și poate fi accesat cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Lungimea acestora variază între 4 și 22 de km, cel mai scurt traseu fiind Stadtwanderweg 11 (aproximativ 2 ore), iar cel mai lung Stadtwanderweg 12 (aproximativ 6 ore).
Detalii despre toate cele 14 trasee pot fi găsite aici: Wiener Stadtwanderwege
Curajoșii se pot bucura de trasee mai lungi
Am văzut deseori persoane în vârstă, singure sau însoțite, care pleacă în fiecare dimineață pe un astfel de traseu. Sunt conștiente că mișcarea face bine. Se ajută de bețe de drumeție, își cară cele necesare într-un rucsac și pleacă la drum indiferent de condițiile meteo din ziua respectivă.
În apropierea blocurilor există, de asemenea, parcări pentru biciclete.
Atât în Viena, cât și în împrejurimi, oamenii pot găsi cu ușurință centre de sport. Pot practica la nivel de amator sau la nivel profesionist înot, tenis, baschet, handbal, fotbal, karate, pot patina pe patinoar sau își pot testa forța pe pereți de escaladă.
Unul dintre centrele de sport despre care am auzit păreri foarte bune se află la aproximativ jumătate de oră de Viena, în Klosterneuburg și se numește Happyland.
Sursa: https://www.facebook.com/happylandKLBG/photos/3950032815051887
Centrul oferă piscine interioare și exterioare, fitness, aqua gim, saună, tenis, baschet, sală de cățărări, masaje, patinoar și chiar tabere pentru copii.
Mai multe detalii despre acest centru puteți găsi aici: Happyland Klosterneuburg
Sportul ne ajută să avem un stil de viață sănătos. Mișcarea ajută adulți și copii să se relaxeze, să socializeze, să lege prietenii și să consolideze relațiile cu cei dragi. Pe lângă toate acestea, sportul oferă un tonus de invidiat și o poziție a corpului corectă.
Toate acestea sunt avantaje pe care nu le putem ignora, mai ales dacă suntem părinți și vrem să creștem omuleți puternici și sănătoși.
Până data viitoare, nu uitați să fiți copii! Lăsați micile bucurii ale vieții să vă surprindă în fiecare zi!
File semnate cu praf magic de copilărie, pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 4 și 99 de ani 🤍